Radio Robida

0:00
<< Calendar

Radio Drugega: O Ivanu Trinku - Zamejskem

Na Prešernov dan, v četrtek, 8. februarja, lahko ob 10. uri na Radio Robida prisluhnete oddaji, ki jo je Aljaž Škrlep — v sklopu Robidinega projekta Radio Drugega, ki je del uradnega programa EPK GO! 2025 — pripravil ob prav posebni obletnici.
Letos mineva 70. let odkar je v Tarčmunu v Beneški Sloveniji umrl znameniti Slovenec, pesnik, duhovnik in narodni buditelj, mnsg. Ivan Trinko - Zamejski. Ob tej priložnosti se bomo posvetili samim poezijam Ivana Trinka, ki jih je leta 1897 v Gorici objavil v svoji pesniški zbirki z naslovom Poezije. Prebrali bom nekaj izbranih pesmi iz te zbirke ter članek, ki ga je Ivan Trinko leta 1884 objavil v Ljubljanskem zvonu, in sicer o bajčnih bitjih iz Nediške doline, Krivopetah, divjih ženah z nazaj zasukanimi stopali, ki še danes zaposlujejo marsikaterega raziskovalca slovenske folklore v Benečiji.

Po tem pa bomo o besedi, ki si jo je Ivan Trinko nadel kot psevdonim, torej besedi “Zamejski”, spregovorili s slovensko kulturno delavko Živo Gruden, ki je za Trinkov koledar 2024 napisala članek Zamejski in zamejstvo (mala besedna detektivka), v katerem je poskušala izslediti začetke uporabe besed zamejski in zamejstvo v današnjem pomenu teh besed.


Projekt Radio Drugega sofinancira javni zavod GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica.